15 Temmuz gecesinin hala sırrı çözülemeyen olaylarından biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bombalandığı iddialarıydı.
O gece yapılan tüm haberlerde, savaş uçaklarının TBMM’yi vurduğu haberleri paylaşıldı.
Yine iddialara göre 3 bombanın isabet ettiği Mecliste bazı bölümler kullanılamaz hale gelmişti.
Peki gerçekten de meclise bombalar, savaş uçakları tarafından mı atıldı?
15 Temmuz gecesi Fox TV canlı yayınında muhabir Umut Yertutan, “Savaş uçakları mı vurdu helikopterler mi vurdu bilmiyorum. Çünkü savaş uçağı üzerimizden geçmedi. Belki bir tanktan top atışı da olabilir.” ifadeleriyle Meclis’in bombalandığını ancak o anda havadan savaş uçağı geçmediğini söyledi.
15 Temmuz gecesine ait hava radar kayıtları Gazeteci Fatih Yılmaz tarafından paylaşıldı.
1- 15 Temmuz gecesi Ankara üzerindeki hava radar görüntülerine ulaştım. Daha önce yayınlanmayan bu radar görüntülerinde
meclisteki patlama ile ilgili soruları tekrar gündeme getirecektir. Alanında uzman olan @panter_11 bey verileri inceleyip uzman gözüyle belgeleri teyit etti. https://t.co/PBBgMhtoS7— Fatih Yılmaz (@FatihYilmaz_yf) December 8, 2021
Radar kayıtları, uçakların kalkıştan inişe kadar tüm bilgilerini an be an kaydediyor.
Şimdiye kadar Meclis’in bombalandığına dair resmi kanıt ve görüntü ortaya konulamadı.
İddianameye göre meclisteki patlamalardan ilki 16 Temmuz 2016 tarihinde 02:35’de 105 numaralı uçak tarafından atılan, 1 adet Lazer güdümlü bomba nedeniyle olduğu iddia edildi.
105 numaralı uçağın kayıtlarında 02:33’te kalktığı anlaşılıyor.
İddianamede belirtildiği gibi 02.33’te kalkan uçağın 2 dakika içinde kalkıp 02.35’te meclise atış yapma ihtimali neredeyse imkansız.
Meclisteki ikinci patlamanın ise 03:24’te 2 Adet güdümsüz, genel maksat bombası nedeniyle olduğu iddia edildi.
Ancak patlama saati de iddianamede belirtildiği gibi 03.24 değil.
Güvenlik kamerası kayıtları patlamanın 03.22.15’te yani iki dakika önce gerçekleştiğini ispatlıyor.
Bir F-16 uçağının hedefine doğru hareket etmesi ve nişan alması için patlamadan minimum 15 saniye önceden o hedefe doğru uçması gerekiyor.
Ancak hava radar kayıtlarında patlamadan 20 saniye öncesinde meclis konumuna doğru hareket eden herhangi bir uçan bir cisim bulunmuyor.
İddia edildiği gibi bomba uçaktan yani uzaktan atılmış olsaydı, patlama anında, bomba atan uçağın 1 mil içerisinde bulunması gerekirdi.
Hava radar kayıtlarında patlama öncesi, meclise doğru hareket eden bir uçak olmadığı için, her iki iddia da boşa çıkıyor.
DEVASTATION: Security camera video captures the moment that a Russian missile strikes the main civilian administration building in Kharkiv, Ukraine's second-largest city. https://t.co/7smr7OyeRi pic.twitter.com/jO1txfRNdP
— ABC News (@ABC) March 1, 2022
Öte yandan bombanın hasar gücü açısından değerlendirilmesi için Rusya tarafından Ukrayna’ya atılan bir füze ile karşılaştırılıyor.
Görüntüleri değerlendiren Pilot Albay Yüksel Akkale’ye göre söz konusu bomba yaklaşık 1 ton.
TBMM’ye atıldığı iddia edilen bombalarla neredeyse aynı büyüklükte.
Fakat TBMM’de olan hasar ile Ukrayna’da yaşanan hasar arasında büyük farklar var.
Mesela TBMM’de benzeri bir delinme, aşağı doğru açılma yok.
İşin uzmanları meclisteki hasarın hava mühimmatı ile olmayacağı görüşünde.
İddianamede Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, bombanın uçak tarafından atılıp atılmadığı ile ilgili teyit amaçlı eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’e soruyor.
Öztürk ise; bombanın etkisinin 750 metre civarında olduğunu, düştüğü yerde 8 metre derinlik, 25 metre çapında bir çukur açacağını ifade ediyor.
Öztürk patlamada, binadaki camların dökülmesi lazım diyor ancak bunun aksine patlamada bazı camlar bile kırılmamış.
Uçağın 200 metreden alçak uçtuğunu izlediklerini belirten Öztürk, o yükseklikte bu bombayı atmasının mümkün olmadığını söylüyor.
Özetle, etki alanı 750 metre olduğu bilinen bomba, iddia edildiği gibi TBMM’ye atılmış olsa, sadece Meclis değil, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere Kuvvet Komutanlıkları da hasar görmüş olmalıydı.
Bir başka ifadeyle Ukrayna’daki patlamada yaşanan hasarın benzeri TBMM ve civarında yaşanmalıydı.
Bombanın düştüğü alanın 750 metre çevresinde değil, düştüğü yerde bile yapması gereken hasar tespit edilemedi.
Hatta Genelkurmay Başkanı ve Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin olduğu iddia edilen yerde bir tek şarapnel parçası bile bulunamadı.
Hava radar kayıtları ve hasar inceleme sonuçlarına göre Meclise atılan bombaların savaş uçakları tarafından atıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.
15 Temmuz Gecesi TBMM bombalandı mı?
❌ TV Kanalları ve Gazeteler: Savaş Uçakları, meclise 3 bomba attı
15 Temmuz Gecesi TBMM bombalandı mı?
✅Hava Radar kayıtları, savaş uçaklarının meclise bomba attığı iddialarını boşa çıkardı, patlama öncesi meclis etrafında uçak yok.
✅Hasar İnceleme sonuçlarına göre bombalar uçaktan atılsaydı, 750 metre içinde çok büyük hasar oluşurdu, ancak böyle bir hasar oluşmadı.