Tarihçi yazar Cengiz Acar, 20 Ağustos 2022 tarihinde Twitter hesabından, İsmet İnönü’nün Yunanistan ziyareti ile ilgili bir fotoğraf paylaştı. Acar, paylaşımında “Lozan’da atılan imzaların daha mürekkebi dahi kurumamıştır. İsmet İnönü anlaşmanın hemen sonrasında Yunanistan’a ziyarete gider. Olimpia stadında Yunan halkının coşkulu karşılamasına böyle karşılık verir.” cümlelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek gibi sosyal medyada pek çok farklı hesapta aynı ifadelerle İsmet İnönü’nün Yunanistan ziyaretine ilişkin videoyu servis etti.
Peki, bu paylaşımlar ne kadar doğru?
Gerçekten de İsmet İnönü, Lozan Anlaşması’nın hemen ardından Yunanistan’a mı gitti?
Tarihi kaynaklar araştırıldığında durumun farklı olduğu görünüyor.
Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde yapılıyor.
İddia edildiği İsmet İnönü hemen değil, Lozan Anlaşması’nın yapıldığı tarihten 8 yıl sonra, 1 Ekim 1931 tarihinde, Yunanistan’a gidiyor.
Bu ziyaret ise Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos’un bir yıl önce, 29 Ekim 1930 yılında Ankara’ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarete karşı yapılan bir iadeyi ziyaret.
1930’da trenle Ankara’ya gelen Yunan ekibi de İsmet İnönü tarafından karşılanıyor.
3 Ekim 1931’de Atina’ya ulaşan İnönü’nün ziyaretindeki görüntülerde, caddelerin Türk ve Yunan bayraklarıyla donatılmış olduğu görülüyor.
Ayrıca dönemin 3 Ekim 1931 tarihli gazete manşetleri de İnönü’nün ziyaretinin tarihini doğruluyor.
İki ülke arasındaki bu resmi ziyaretlerin bilgisine Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği resmi internet sayfasından da ulaşmak mümkün.
3 gün süren ziyaretin ardından İnönü ve beraberindeki heyet, Atina’dan Macaristan’a geçti.
Sosyal medya paylaşımlarında iddia edilen, İsmet İnönü’nün Lozan Anlaşması’nın hemen ardından Yunanistan’ı ziyaret ettiği bilgisi gerçeği yansıtmıyor.
20.08.2022 – Cengiz Acar | Tarihçi Yazar
❌ Lozan’da atılan imzaların daha mürekkebi dahi kurumadan İsmet İnönü Yunanistan’a ziyarete gitti.
01.10.1931- Cumhuriyet ve Vakit Gazeteleri
✅ İsmet İnönü, Lozan’dan 8 yıl sonra, Yunanistan heyetinin ise 1930’da yaptığı ziyarete karşı iade-i ziyaret gerçekleştirdi.