AKP Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, kadınlara seçme ve seçilme hakkının Ak Parti zamanında verildiğini söyledi.
Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi tarafından Kültür El Sanatları Sergisi’nin açılışında konuşan Açanal’ın sözleri şaşkınlık yarattı.
Ak Parti Şanlıurfa milletvekili “Kadınlar için 2001’den sonra bir milat yaşandı. Öyle bir milat ki, sosyal hayatta, siyasette, kamuda, bürokraside olmayan kadınlar ve ilk olarak yıllar sonra kadın seçilme hakkını elde etti, partimiz sayesinde. Cumhurbaşkanımız, genel başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle o günden bugüne, nereden nereye diyoruz artık. 2002 yılında kurucu kadın kolları başkanı olarak başladığım siyasette, o günlerde kadınların sokağa çıkması, hele de siyaset yapması çok zor iken, bugün Urfa’da geldiğimiz noktada bir kadın vali yardımcımız var, bir kadın kaymakamımız var. Bir kadın belediye başkanımız, bir kadın defterdarımız, kadın belediye meclis üyelerimiz var. Ve yerel yönetimlerden sorumlu artık bir kadın koordinatörümüz var. Yani kadınlar olarak, değerli beyler duyuyorsunuz, isteseniz de, istemeseniz de Cumhurbaşkanımızın destekleriyle topuk seslerimiz geliyor.” ifadelerini kullandı.
Açanal’ın iddia ettiği gibi kadınlar 2001’den sonra mı siyasette yer almaya başladı?
Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk döneminde, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındı.
Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Sadiye Hanım, 1930 yılında Artvin ili Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya’da seçildi.
Gül Esin ise, Aydın’ın Çine ilçesinde, 7 adaya karşı yarışarak, 1933 yılında ilk kadın muhtarı oldu.
Kadınlara 5 Aralık 1934’te Anayasada yapılan değişiklikle 22 yaşında seçme, 30 yaşında milletvekili seçilme hakkı verildi.
Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimler, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir.
Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi.
Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller ise 1993-1996 yılları arasında 3 yıl başbakanlık, 2002 yılına kadar da Doğruyol Partisi Genel Başkanlığı görevini yürüttü.
Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.
ZEMZEM GÜLENDER AÇANAL-AK PARTİ ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ
“Kadınlar için 2001’den sonra bir milat yaşandı. Öyle bir milat ki, sosyal hayatta, siyasette, kamuda, bürokraside olmayan kadınlar ve ilk olarak yıllar sonra kadın seçilme hakkını elde etti, partimiz sayesinde.”
TÜRKİYE’DE KADIN HAKLARI
İlk kadın Muhtar Esin Gül, 1933 yılında Aydın Çine’de seçildi.
1935 yılında yapılan seçimlerde TBMM’ye 17 kadın milletvekili girdi.